ČSSD chce vyvolat hlasování o nedůvěře vládě

Sociální demokraté si znovu přejí hlasovat o nedůvěře současné vládě ODS, KDU-ČSL a Zelených. Podle nich koalice škodí České republice - a proto, i když nemají stoprocentní jistotu, že uspějí, chtějí v Poslanecké sněmovně v horizontu několika týdnů hlasování vyvolat. Předsedovi ČSSD Jiřímu Paroubkovi nejvíc vadí přístup vlády k umístění radaru v Brdech, politika regulačních poplatků ve zdravotnictví a také chování koalice ve sněmovně.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Paroubek kritizuje ODS

Paroubek kritizuje ODS | Zdroj: ČTK

Paroubek po zasedání Ústředního výkonného výboru strany prohlásil: "Vládá totálně pohrdá parlamentní demokratickou diskusí. Připomínám pravidelnou neúčast členů vlády na interpelacích, což znemožňuje debatovat o řadě otázek na půdě Poslanecké sněmovny. Premiér Topolánek se zbaběle vyhýbá už rok televizní debatě se mnou." Předseda ČSSD se tedy vrací ke svému nedávnému pokusu vyvolat hlasování o nedůvěře, tentokrát celé vládě Mirka Topolánka.

Jiří Paroubek ještě dodal: "ODS rozjela v úterý s velkou pompou kampaň pro krajské volby ,Náš kraj, náš domov'. Toto heslo použila už před čtyřmi lety sociální demokracie." Pod tímto heslem se ČSSD prezentovala ve Zlínském kraji.

Občanská demokratická strana kritiku nepřijímá

Petr Bendl | Foto: Marián Vojtek

Nejsilnější vládní strana považuje kritiku sociálních demokratů za nepodloženou. Místopředseda ODS Petr Bendl říká: "Vyvolat nedůvěru vládě je v demokratické společnosti normální a ve světě i v Evropě to opozice využívá často. Tady už je vidět, že začíná volební kampaň a že se sociální demokracie bude snažit tímto způsobem postupovat v celé kampani."

Místopředseda ODS Petr Gandalovič se v České televizi vyjádřil lakonicky: "Česká veřejnost pokusy pana Paroubka a sociální demokracie o vyslovení nedůvěry vládě už snad ani nemůže brát vážně, neexistuje žádný důvod, o který by se pan Paroubek mohl opřít."

Předseda poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř ještě upozorňuje: "Sociální demokracie vždy velmi ostře a tvrdě vstupuje do různých kampaní, velmi ostře a silně se holedbá svým budoucím vítězstvím. Ale od chvíle, kdy Jiří Paroubek nastoupil do čela sociální demokracie, tak žádné volby nevyhrál." Podle Petra Tluchoře se už začínají projevovat pozitivní dopady vládních reforem.

V tomto volebním období zkusila opozice vyslovit nedůvěru vládě už dvakrát, ale ani jednou se jí to nepodařilo. Ani teď to nevypadá, že sežene dostatek poslaneckých hlasů na to, aby současnou koalici odstavila od vládnutí. K vyslovení nedůvěry totiž potřebuje mít ve dvousetčlenné dolní komoře alespoň 101 hlasů. ČSSD a KSČM teď dají dohromady jen 97 hlasů.

Jiří Kokmotos, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme