Pěšky proti rasismu a antisemitismu

"K triumfu zla postačí, když slušní lidé nebudou dělat nic" - s tímto motivem prošel centrem Prahy pochod, který skončil happeningem u sídla Senátu ve Valdštejsnké zahradě. Akce se začátkem na náměstí Franze Kafky se odehrála v období židovského svátku Jom ha Šoa, který uctívá oběti holocaustu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Demonstrace proti rasismu a antisemitismu (2)

Demonstrace proti rasismu a antisemitismu (2) | Zdroj: ČTK

Účastníci happeningu s názvem "Všichni jsme lidi" si oběti holocaustu připomněli hudbou a motlitbami. Podle organizátora Mojmíra Kalouse měl upozornit na vzrůstající tendence rasismu a antisemitismu v Evropě: "Občané si jistě pamatují na pokusy neonacistů o pochody městem, které v loňském roce byly výrazně silnější než v dřívějších letech. I u nás je ta tendence silně patrná."

To, že extrémně pravicové skupiny nabírají na síle, je zřejmé. Čím to je, řekli Radiožurnálu někteří účastníci pochodu: "Rozbité rodiny, dívání na televizi, kde se jenom zabíjí, nemáme vzory, málo příkladů lidí, kteří by stáli před námi a my k nim mohli vzhlížet, to tady chybí."

Účastníci happeningu se shodli, že situace v Česku je taková, že se budou muset sejít i příští rok, aby opět bojovali proti rasismu a antisemitismu. Naše země sice podle nich patří k zemím s relativně nízkým počtem násilných antisemitských projevů, přesto jsou stále častější politické snahy ultrapravicových seskupení prosadit své myšlenky. Svědčí o tom například loňský pokus pochodovat bývalou židovskou čtvrtí v Praze právě o výročí Křišťálové noci, tedy pogromu na židovské obyvatele v nacistickém Německu.

Jiří Kokmotos, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme