V Itálii se do pondělního odpoledne volí nový parlament

Italští voliči mají do pondělního odpoledne (15 hod. SELČ) možnost rozhodnout o složení nového parlamentu. Čeká Itálii změna nebo se už potřetí stane premiérem Silvio Berlusconi? Podle posledních průzkumů měl vůdce konzervativního bloku Lid svobody asi 7 % náskok před středolevou Demokratickou stranou bývalého římského starosty Waltera Veltroniho.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Romano Prodi hlasuje

Romano Prodi hlasuje | Zdroj: ČTK

V Demokratické straně jsou spolu bývalí komunisté a levicoví katolíci. V Berlusconiho formaci jsou kromě jeho strany Vzhůru, Itálie pravicové Národní spojenectví Gianfranka Finiho a Liga severu Umberta Bossiho, usilující o větší autonomii italských regionů.

Podle zvláštní zpravodajky Radiožurnálu na italských volbách Kláry Stejskalové v neděli mnoho lidí nehlasovalo. Asi padesátiletý pan Luigianni, který přišel volit sám, naší reportérce řekl: "Neočekávám od těchto voleb mnoho pozitivního." Jeho rodina se letos rozhodla, že letos hlasovat nebude, protože si nemůže vybrat. Sam přišel volit pouze římského starostu, parlamentní volby také bojkotuje.

Paní Claudia, která pracuje v reklamě, se zvláštní zpravodajce Radiožurnálu svěřila, že volila Veltroniho: "Nesnáším Berlusconiho, je ostudou naší země." Naopak pan Valentino, který přijel k volbám na sportovním kole, odevzdal svůj hlas Berlusconimu: "Hodně se mi líbí jako osobnost, něco v životě dokázal, prosadil se v obchodě. Veltroni je od mládí profesionálním politikem, o normálním životě neví nic."

Jestli zvítězí Berlusconi nebo Veltroni, rozhodne podle italských médií hlavně účast voličů. Řada Italů je obecně politiky znechucená, protože nejsou schopni řešit problémy země. Poprvé v historii se nesmí k volebním urnám s mobilními telefony. Italští voliči si totiž těmito přístroji fotografovali zaškrtnuté volební lístky. K této praxí byli nuceni především na jihu Itálie, kde mají stále silný vliv místní odnože mafie.

Klára Stejskalová, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme