Za nelegální odvoz sněhu z Jizerských hor padla pokuta

Správa Chráněné krajinné oblasti Jizerské hory udělila pokutu firmě, která během letošního Světového poháru v klasickém lyžování svážela sníh do dějiště závodů. Nakladač firmy vjel do druhé zóny chráněné oblasti na louce v osadě Jizerka. Bral tam sníh z velké plochy a rypadlem ho vyhrnoval až na zem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lyžařský areál ve Vesci u Liberce

Lyžařský areál ve Vesci u Liberce | Foto: Tomáš Kohout | Zdroj: Český rozhlas

Vedoucí správy chráněné oblasti Jiří Hušek Radiožurnálu potvrdil, že pokuta byla udělena, odmítl ale sdělit jméno firmy a výši pokuty. Rozhodnutí totiž zatím podle něj není pravomocné.

"V současné době bylo vydáno prvoinstanční rozhodnutí o udělení pokuty. Řízení jsou v patnáctidenní lhůtě před nabytím právní moci, v této lhůtě se dotčené organizace mohou odvolat. Odvolání bude postoupeno ministerstvu pro životní prostředí," uvedl Hušek.

Za porušení zákona o ochraně přírody hrozila firmě sankce až dva miliony korun. ČTK s odvoláním na důvěryhodný zdroj uvedla, že výše pokuty dosáhla 1,8 milionů korun. Agenturní fotografie zachycují na poškozené louce zaparkovaný nakladač firmy APB Plzeň.

Mluvčí Světových pohárů 2008 v Liberci Zdeněk Soudný dnes k celé záležitosti nechtěl vyjadřovat. "My zatím nemáme dostatek informací pro to, abychom to mohli komentovat. Navíc pokud vím, věc není stále právě nabytá, takže počkáme, až nabyde právní moci," uvedl Soudný. Již dříve řekl, že jestli nakladač na louce skutečně byl, šlo o vinu řidiče. Najaté firmy podle něj organizátoři upozornili, kam se svou technikou v Jizerských horách mohou a kam ne.

Louky na Jizerce leží ve druhé nejpřísněji chráněné zóně chráněné krajinné oblasti a v evropsky významné lokalitě soustavy Natura 2000. Ekologové ze správy chráněné oblasti informovali již 7. února představitele organizačního výboru Světových pohárů, že odvážení sněhu z luk na Jizerce je protiprávní. Prezidentka organizačního výboru Kateřina Neumannová získala za navážení sněhu do Liberce nominaci do soutěže Dětí Země Ropák roku.

Ivana Bernáthová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme