Silvio Berlusconi oslavuje návrat do čela vlády

Jeho Lid svobody vyhrál italské parlamentní volby. Berlusconiho strana získala po sečtení hlasovacích lístků při volbě do Senátu přibližně 47 procent hlasů a do Poslanecké sněmovny zhruba 45 procent hlasů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Silvio Berlusconi

Silvio Berlusconi | Zdroj: ČTK

Mediální magnát a miliardář Silvio Berlusconi má křeslo italského ministerského předsedy jisté. Vůdce levého středu Walter Veltroni uznal porážku a popřál Berlusconimu pěknou práci.

Jednasedmdesátiletý Berlusconi večer v telefonickém rozhovoru řekl, že jeho vládu čekají těžké měsíce, které budou vyžadovat mnoho sil. Počítá i s podporou opozice.

Mezi své priority řadí rozsáhlou výstavbu infrastruktury a snížení daní. Změny by měly nastat i ve vztahu k imigrantům.

Jednasedmdesátiletý Berlusconi tak bude sestavovat už 62. vládu v poválečné historii. Předčasné volby se konaly po lednovém pádu vlády Romana Prodiho, jehož koalice byla zvolena na čtyři roky v dubnu 2006.

V Itálii je sice patrné určité znechucení politikou, ale na účasti se to výrazně neprojevilo. K urnám přišlo za oba dny voleb 80 procent voličů, což je jen o 3,5 procenta méně než před dvěma lety.

Klára Stejskalová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme