Ostravský dopravní podnik jedná o zabezpečení jednokolejky

Příští pondělí by měly na jednokolejnou trať v Ostravě znovu vyjet tramvaje. Po páteční tragické nehodě tam Dopravní podnik zavedl náhradní autobusovou dopravu. A právě do 21.dubna přijme opatření, které by mělo riziko kolizí snížit.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Havárie tramvají v Ostravě

Havárie tramvají v Ostravě | Zdroj: ČTK

Ještě letos chtějí trať vybavit moderní elektronickou signalizací. Na rozdíl od provozu před nehodou se budou muset řidiči před vjezdem na jednokolejný úsek vždy hlásit dispečerovi, který jim průjezd musí dovolit. Technici navíc před nebezpečným úsekem nainstalují světla, která řidiče na riziko upozorní.

Vedení ostravského magistrátu a Dopravního podniku se dnes schází se zástupci firmy, která dodávala zabezpečovací systém na jednokolejku mezi Libercem a Jabloncem nad Nisou.

Podobné zařízení by mělo zabránit opakování páteční tragické srážky na trati mezi Porubou a Vřesinou, kterou 3 lidé nepřežili a další desítky se zranily. Jak má celý systém fungovat, vysvětluje náměstek pro dopravu Vojtěch Minář: "Ten člověk má červenou - nemůže vyjet, dokud nepřijede tramvaj z protisměru. A i kdyby se pokoušel na červenou vyjet, tak mu spadne trolej, to znamená přeruší se dodávka elektrické energie."

Linku číslo 5 v Ostravě-Vřesině zatím nahradily autobusy. Návrat tramvají na tamní jednokolejku je závislý na tom, kdy se tamnímu Dopravnímu podniku podaří zajistit alespoň provizorní bezpečnostní jištění. Nový zabezpečovací systém pak začne fungovat patrně až za několik měsíců.

Včera se při rekonstrukci vyšetřovatelé snažili zjistit, co všechno řidiči viděli z kabiny a jaké okolnosti měly na srážku vliv. Celé vyšetřování potrvá několik měsíců.

Lidem postiženým havárií pomáhá Ostravské krizové centrum. Funguje nepřetržitě už od pátku a práce se soustředila do dvou základních týmů. Jeden je k dispozici na šesti linkách lidem, kteří potřebují jen telefonickou radu a doporučení. Druhý tým pracuje přímo v terénu - v nemocnicích, kde pomáhá zraněným lidem a jejich rodinám. Jak řekla vedoucí krizového centra Petra Ďásková, dá se očekávat, že řada postižených bude ještě pomoc potřebovat, protože se u nich objeví posttraumatické potíže.

Milan Kopp, Ivana Šuláková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme