Německá policie zřejmě bude smět provádět online prohlídky počítačů

Německá policie zřejmě získá větší pravomoci při online prohlídkách počítačů podezřelých osob. Umožní to dohoda ministrů vnitra a spravedlnosti, kteří zatím v otázce kontroverzního špehování počítačů nemohli najít společnou řeč. Ještě před letními prázdninami by návrh zákona měla projednat spolková vláda.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Klávesnice a diskové mechaniky

Klávesnice a diskové mechaniky | Foto: Jan Rosenauer

Policisté nebudou při instalaci takzvaného trojského koně do počítače smět vstupovat do bytu podezřelé osoby. To je hlavní ústupek, ke kterému nakonec svolil ministr vnitra a hlavní zastánce online monitoringu Wolfgang Schäuble. Německý ústavní soud použití sporného nástroje v boji proti terorismu podmínil konkrétním podezřením a mimořádným právním zájmem.

Šéf Spolkového kriminálního úřadu Jörg Ziercke tak předpokládá, že online sledování bude po celém Německu použito zhruba desetkrát ročně. Opozice považuje zamýšlené policejní pravomoci za neslučitelné s principy právního státu.

Jiří Hošek, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme