V Německu se dál rozrůstá skandál kolem špehování zaměstnanců

Tajné sledování vlastních zaměstnanců prostřednictvím detektivů a skrytých kamer je u německých firem zřejmě běžnou praxí. Tvrdí to týdeník Stern, který před časem rozvířil skandál kolem špiclování pracovníků sítě Lidl. Sledování soukromí zaměstnanců se přitom zřejmě neomezuje pouze na obchodní společnosti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

průmyslová kamera

průmyslová kamera | Foto: Comintech

Taky nadřízení v automobilovém koncernu Daimler se podle Sternu o soukromí zaměstnanců zajímají více, než by bylo zdrávo. U potravinových řetězců je ale rozsah špehování údajně největší.

Stern má k dispozici protokoly o sledování z celkem 150 supermarketů z let 2003 až 2007. Ty jsou převážně dílem najatých soukromých detektivů. Špiclování se týká například řetězců Rewe, Edeka, Tegut a Famila. V populární diskontní síti Aldi instalovali detektivové minimálně v sedmi případech kamery do požárních hlásičů.

Tajné sledování je přitom v Německu přípustné pouze tehdy, když existuje důvodné podezření z trestné činnosti a neexistuje jiný způsob, jak vinu prokázat. Společnosti se ale zajímají o soukromý život svých zaměstnanců, včetně zdravotního stavu příbuzných.

Jiří Hošek, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme