Změní se placení u lékaře?

Zdravotnická komise koaličních stran bude dnes odpoledne hodnotit současné regulační poplatky ve zdravotnictví. Je možné, že navrhne určité změny. V současnosti jsou od placení u lékaře osvobozeni jen lidé v hmotné nouzi, děti v dětských domovech a lidé se soudně nařízenou ochrannou léčbou.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V Ústavu soudního lékařství

V Ústavu soudního lékařství | Foto: www.fnspo.cz

Zdravotnická komise vládních stran posoudí víc než tříměsíční fungování poplatků. Pokud se dohodne na změnách, předá jejich návrhy lídrům Občanské demokratické strany, Křesťansko-demokratické unie a Strany zelených. Obě menší koaliční strany teď mluví o osvobození od poplatku pro seniory a pro děti. Nyní se platí 30 se korun u lékaře a za položku na receptu, 60 korun za den v nemocnici a 90 korun za pohotovost.

Poslankyně za KDU-ČSL Michaela Šojdrová plánuje úlevy pro pacienty do patnácti let. Už předložila návrh, aby se neplatilo za novorozence v porodnicích. Poslankyně a šéfka republikové rady Strany zelených Olga Zubová dokonce chce, aby se poplatek nevztahoval na pacienty do osmnácti let. Ještě prosazuje platbu 30 korun za celý recept, ne za jednotlivé položky na něm. Opozice poplatky odmítá úplně a žádá jejich zrušení, a to i u Ústavního soudu. Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek ale trvá na tom, že poplatky se osvědčily. Naznačil jen ochotu přistoupit na zrušení poplatků pro děti do tří let.

Opozice poplatky odmítá

Zástupce skupiny levicových poslanců, sociální demokrat Michal Hašek je stále přesvědčený, že poplatky u lékaře jsou v rozporu s ústavou zaručeným právem na bezplatnou zdravotní péči, zejména týkají-li se všech skupin obyvatelstva. Má dosud nepublikované materiály, podle kterým měli mít výhrady k navrhované podobě zákona při jeho projednávání ve vládě i někteří její členové a vládní výbory a komise.

Michal Hašek vyjmenovává: "Pan ministr Nečas, paní ministryně Stehlíková, zmocněnec vlády pro lidská práva Litomiský, ti všichni upozorňovali na to, že by výrazné sociální skupiny měly být vyřazeny z placení poplatků. Bylo pro mě trochu překvapením, že se odhodlal dokonce ministr Langer, respektive ministerstvo vnitra a navrhovalo v jednom z materiálů, že by měla být výjimka pro děti do patnácti let. Z toho následného hlasování ve vládě a parlamentu je vidět, že řadu ministrů opustila odvaha a přizpůsobili se nějakému politickému rozhodnutí."

Radek Musílek, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme