Placení u lékaře se zatím nemění

Koaliční experti dnes se změnami u regulačních poplatků ve zdravotnictví nepřišli. Vyžádali si ale aktuální údaje o jejich dopadech. Zdravotnická komise vládních stran se proto sejde opět za měsíc. Poplatky ve zdravotnictví zavedla od ledna reforma veřejných financí. Zelení a lidovci ale mají k jejich fungování výhrady a požadují od občanských demokratů změny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lékaři operují

Lékaři operují | Foto: Armáda ČR

Oběma menším koaličním stranám se hlavně nelíbí to, že poplatky platí i děti a důchodci. Zelení by navíc přivítali, kdyby se platilo jen za recept a ne za každou položku, která je na něm uvedená. Obě strany teď navíc požadují, aby vybrané peníze šly do zdravotního pojištění, nikoliv jako dosud zdravotnickým zařízením a lékařům. Opozice poplatky odmítá úplně a žádá jejich zrušení, a to i u Ústavního soudu.

Postoje v koalici se liší

"Nepředpokládám, že by všechny tři strany přistoupily na všechny požadavky, které byly předloženy," řekla poslankyně Zelených Olga Zubová. Za svou stranu dodává: "Máme požadavky na snížení nebo zrušení poplatků co se týče dětí a seniorů. Pak zkusíme ještě uspět v poplatcích za recept. Máme celkový komplexní návrh, uvidíme, jestli se nám podaří něco vyjednat. Doufáme pevně, že ano."

Požadavky lidovců vypočítal poslanec KDU-ČSL Ludvík Hovorka: "Chceme, aby nebyla zpoplatňována primární péče, tedy vstup do systému. Chceme, aby byly osvobozeny děti do 18 let, lidé nad 70 let a problémové skupiny obyvatel." Nyní se platí 30 se korun u lékaře a za položku na receptu, 60 korun za den v nemocnici a 90 korun za pohotovost.

Občanský demokrat Boris Šťastný s výhradami obou menších vládních stran dál nesouhlasí: "Zrušení poplatků pro určité věkové skupiny obyvatelstva zásadně odmítám. Není to věk, ale konkrétní sociální situace konkrétního jednotlivce nebo konkrétní skupiny obyvatel, která má rozhodovat o tom, jestli bude platit, nebo nebude platit."

Koaliční experti se znovu sejdou 15. května

V případě, že experti přijdou se změnami poplatků, budou o nich jednat i špičky koalice. Lidovec Ludvík Hovorka se ale obává, že nakonec zvítězí politické hledisko: "To je evidentní od samého začátku, že je to silové řešení. Je tu konstelace 102 hlasů, tak se hledá, že se to proválcuje silou jednoho hlasu, bez ohledu jak to je."

Veronika Malá, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme