Izrael postaví navzdory svým závazkům další stovku bytů pro židovské osadníky

Izraelské úřady vypsaly tendr na výstavbu další stovky bytů pro židovské osadníky na okupovaném západním břehu Jordánu. Polovina domků má být v osadě Elkana, druhá v osadě Ariel. Starosta Arielu prohlásil, že rozšiřování jeho osady vláda schválila už před osmi měsíci. Výstavbu osad už přitom kritizují i Spojené státy, tedy největší spojenec Izraele.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ehud Olmert

Ehud Olmert | Foto: AFP

Mluvčí izraelského premiéra Mark Regev tvrdí, že Izrael tak využívá svého práva stavět v existujících osadách v souladu s jejich přirozeným růstem. Před čtyřmi lety se ale Izrael zavázal mezinárodnímu společenství, že výstavbu osad zmrazí úplně.

Palestinci a také izraelská levice a ochránci lidských práv tvrdí, že Izrael pokračující výstavbou vytváří faktické překážky v ústupcích, které by musel činit v rámci mírového ujednání s Palestinci. Izraelská organizace "Okamžitý mír" ve čtvrtek také vládu obvinila, že aby se zalíbila osadnickému hnutí, pohřbívá poslední šance na mírovou dohodu.

Pavel Schrötter, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme