Německu hrozí časově neomezená stávka poštovních zaměstnanců

Krachem skončila noční jednání představitelů Německé pošty se zástupci odborového svazu Ver.di. Na spadnutí je tak časově neomezený protest, který by přinesl kolaps poštovních služeb. Odboráři označili poslední nabídku vedení pošty za "úmyslnou provokaci".

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

poštovní schránka

poštovní schránka | Foto: Deutsche Post

Zvýšení mezd, ochrana před propouštěním a délka pracovní doby. To jsou klíčové body, na kterých se obě strany tarifního sporu nemohou shodnout. Vedení Německé pošty je přitom přesvědčeno, že růst mezd o 5 a půl procenta, rozprostřený do dvou let, a ochrana před propouštěním do června 2011 je atraktivní nabídkou.

Odboráři požadují sedmiprocentní zvýšení platů už během příštího roku. Nepřijatelná je ale pro ně hlavně představa, že by se měla prodloužit týdenní pracovní doba, která dnes činí 38 a půl hodiny.

Německá pošta je připravena dál vyjednávat. Odborový svaz Ver.di ale možná už v nejbližších hodinách vyhlásí časově neomezený protest. Poslední velká stávka zaměstnanců pošty paralyzovala Německo v roce 1994.

Jiří Hošek, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme