Hromadná nehoda na D 1 před měsícem = 28 miliónů Kč

Jihomoravští dopravní policisté uzavřeli vyšetřování hromadné dopravní nehody na dálnici D 1 z 20. března letošního roku. Řetězovou nehodu, která se stala před měsícem na Vysočině (mezi 100,5. a 127. kilometrem dálnice ve směru na Prahu), zavinili řidiči nepřiměřenou rychlostí. Celková škoda byla vyčíslena na 27,8 miliónu korun. Při nehodě nikdo nezemřel, zranění utrpělo 30 lidí, z toho tři těžce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

hromadná nehoda

hromadná nehoda | Foto: kraj Vysočina

Při největší havárii v našich dějinách (na D1 se během chvíle stalo celkem 93 nehod) bylo poškozeno téměř čtvrt tisícovky vozidel, z toho téměř stovka nákladních a dva autobusy. Podle jihomoravské policejní mluvčí Jany Šípkové nelze určit jediného konkrétního viníka, podíl mají všichni, kdo v dané situaci nepřizpůsobili jízdu aktuálním podmínkám:

"Každá z dopravních nehod, ke kterým došlo, má svého viníka a není možné svalovat vinu pouze na prvního nebo první z řidičů, kteří havarovali. Vyšetřování ale ukázalo, že jako první havaroval řidič osobního vozidla, který podle všeho nepřizpůsobil rychlost jízdy stavu a povaze vozovky a na mokré a částečně namrzlé silnici nezvládl řízení."

Policejní mluvčí Jana Šípková dodává: "Dvaadvacet dopravních nehod vyřešili policisté jako malou dopravní nehodu. 15 případů bylo odloženo, protože nebylo možné určit viníka - řidiči nemohli v těchto případech svým jednáním nehodu odvrátit. 53 dopravních nehod posoudí správní orgán pověřené obce, kam byly podklady o šetření dopravních nehod zaslány. Příčinou 76 dopravních nehod byla nepřiměřená rychlost. V 17 případech šlo o nesprávný způsob jízdy."

Ve třech případech jsou řidiči podezřelí ze spáchání trestného činu ublížení na zdraví z nedbalosti. Ty byly předány k dalšímu vyšetřování policii v Havlíčkově Brodě.

Ivan Holas, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme