Skupina slovenských Maďarů žádala pozastavit Bratislavě členství v EU

Ostudou skončil pokus skupiny slovenských Maďarů prezentovat na půdě Evropského parlamentu petici proti Benešovým dekretům. Kvůli jazykové bariéře nedokázali sdělit, čeho se vlastně domáhají.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropský parlament

Evropský parlament | Foto: Pavel Pavlas

V petici žádají slovenští Maďaři po Slovensku, potažmo Československu omluvu za příkoří a vyplacení odškodného za majetek zkonfiskovaný podle Benešových dekretů kolaborantům a zrádcům. Navrhují v případě neústupnosti Bratislavy pozastavit členství Slovenska v Evropské unii.

Pod petici se podle nich podepsalo už 40 tisíc lidí. Na tiskové konferenci v sídle Evropského parlamentu ve Štrasburku jim ale chyběl překladatel. Nikdo z nich nevládl žádným světovým jazykem a jejich mateřština je pro zbytek světa nesrozumitelná.

Vicepremiér pro evropské záležitosti Alexander Vondra zhodnotil snahy maďarských poslanců stručně: "Normálně, provokace několika členů Evropského parlamentu, která, jak věřím, nebude mít žádný praktický význam."

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme