Operátoři by měli uchovávat údaje i o neúspěšných hovorech

Operátoři by měli uchovávat údaje o místě hovoru i o neúspěšných telefonátech. Počítá s tím novela zákona o elektronických komunikacích, kterou schválili poslanci. Tyto údaje by měly být k dispozici například i pro policejní vyšetřování.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

telefonování

telefonování | Foto: Comstock Images

I takzvané prozvánění budou muset nově operátoři evidovat. Údaje o neúspěšných hovorech i o místě, odkud se volalo, pak budou muset uchovat minimálně 6 měsíců. To se ale nelíbí opozici.

Podle sociálního demokrata Milana Urbana jde o postupný posun k policejnímu státu. "Když vám teď zavolám, tak bude evidováno, že jsem vám volal, i když ten telefon nezvednete, z kterého místa bylo voláno, tedy kde byl ten můj mobil, a kde jste v tu chvíli stál vy - a budou vědět, že jsme stáli vedle sebe."

Ministr průmyslu a obchodu Martin Říman (ODS) s tím ale nesouhlasí. Novelu jsme podle něj museli přijmout kvůli EU. "Evropská unie není žádný holubník, Evropská unie má pevná pravidla, která, když do toho klubu vstoupíte, musíte plnit. Jestli si mysleli, že se z toho nějak ´vyšvejkujou´, když budou členy Evropské unie, tak se šeredně mýlili."

Novela teď bude směřovat do Senátu a potom k prezidentovi.

Marika Táborská, Veronika Malá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme