Důchodcům by se měl zvýšit příjem

Penze by se měly zvýšit. Nárůst důchodů v průměru o 465 korun podpořili senátoři. Sociální demokraté v horní komoře navrhli vyplacení jednorázového příspěvku ve výši téměř tří tisíc korun. Podporu ale nenašli. Růstem penzí od srpna chce vláda penzistům kompenzovat vyšší inflaci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

důchodci, senioři

důchodci, senioři | Foto: Ministerstvo vnitra ČR

Penzista by v České republice měl od srpna pobírat v průměru 9600 korun. Mimořádná valorizace penzí je reakcí na vysokou inflaci. Podle sociálních demokratů by si ale důchodci zasloužili peněz víc, senátoři ČSSD proto navrhli, aby součástí novely byl i jednorázový příspěvek ve výši 2800 korun.

Pro návrh ale podporu nenašli. Uvítal to šéf sociálního resortu Petr Nečas. "Pozměňovací návrh je dalším v řetězci populistických návrhů, které by vedly pouze k tomu, že důchodový systém se okamžitě ocitne v deficitu," vysvětlil Nečas.

Předsedkyně senátorů ČSSD Alena Gajdůšková Nečasovy argumenty, že by jednorázový příspěvek neúměrně zatížil důchodový účet, neuznává. "Je to otázka postavení priorit a otázka hospodaření. Nemůžu snižovat příjmy, když nemám na výdaje," dodala poslankyně. Valorizace se týká téměř tří a půl milionu penzí.

Václava Marešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme