OECD předpovídá české ekonomice růst okolo 4,5 procenta

Studie Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj o Česku je tento rok o něco méně kritická než v dřívějších letech. Uznávaná mezinárodní instituce nás i nadále nabádá k pokračování započatých reforem. Vláda by měla mimo jiné kvůli stárnutí společnosti reformovat důchodový a zdravotnický systém. Podle zprávy je třeba zvýšit věk pro odchod do důchodu a spoluúčast pacientů ve zdravotnictví.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ángel Gurría

Ángel Gurría | Zdroj: ČTK

Za hlavní problém OECD označuje právě stárnoucí společnost, ve které bude málo lidí v produktivním věku, říká její generální tajemník Ángel Gurría.

"Vláda musí obyvatele k práci více motivovat, a to zlepšením podmínek na trhu práce. Toho by Česká republika měla dosáhnout větším využitím zkrácených pracovních úvazků. Měla by také více podporovat ženy, aby šly pracovat, a zároveň dát více peněz do předškolní péče. Je třeba také motivovat starší skupiny obyvatel k práci - to vše by mělo zpomalit dopady stárnutí populace."

Česko má podle generálního tajemníka OECD šanci do deseti let dohnat eurozónu v tvorbě hrubého domácího produktu na obyvatele "Naše zpráva předpovídá České republice na letošní rok ekonomický růst okolo 4,5 procenta. Aby si Česká republika udržela podobné tempo růstu i v budoucnu, musí přistoupit k dalším reformám. Česko by také mělo být více ambiciózní ve snižování rozpočtových deficitů," řekl v Praze Ángel Gurría.

Marika Táborská, Tomáš Medek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme