Slovenský prezident podepsal sporný tiskový zákon

Sporný tiskový zákon na Slovensku už podepsal i prezident republiky. Právní norma, která vyvolala silný odpor vydavatelů, začne platit už od června. Podle kritiků zákon omezí svobodu slova a obsah novin začnou zásadně ovlivňovat politici.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

slovenské deníky vydané 28. 3. 2008

slovenské deníky vydané 28. 3. 2008 | Foto: Alena Palečková

Prezidentský podpis byla jen formalita, protože hlava státu už několikrát jasně oznámila, že tiskový zákon je demokratický a nic proti němu nemá.

Prezident Ivan Gašparovič také argumentoval tím, že čím dřív zákon začne platit, tím rychleji se může dostat k Ústavnímu soudu, který jediný rozhodne, zda-li opravdu omezuje svobodu slova.

Ústavní soud však není vázaný žádnými termíny, a tak rozsudek může vynést jako v kauze interrupcí třeba až po šesti letech. Vydavatelé nejvíce kritizují právo na odpověď, které umožňuje politikům reagovat i na pravdivou zprávu.

Martin Hromádka, Ľubomír Smatana Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme