Referendum o udržení provozu na berlínském letišti Tempelhof zkrachovalo

Přívrženci zachování provozu na berlínském letišti Tempelhof v referendu neuspěli. Získali necelých 22 procent hlasů oprávněných voličů. K platnosti prvního plebiscitu v dějinách německé metropole bylo ale zapotřebí o tři procentní body víc. Rozhodla nízká volební účast, která činila pouhých 36 procent.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

letiště Tempelhof ještě v době svého provozu

letiště Tempelhof ještě v době svého provozu | Foto: SEBB

Uzavření nejstaršího komerčního letiště světa letos v říjnu je tak znovu o něco pravděpodobnější. Neúspěch referenda posílil pozici berlínské vlády a starosty Wowereita.

Argumentují tím, že pokračování provozu na Tempelhofu by ohrozilo stavební povolení pro obří letiště vyrůstající na jihovýchodě metropole. Klaus Wowereit už taky vyzval obě znesvářené strany, aby výsledek plebiscitu uznaly.

S konečnými výsledky je ale paradoxně spokojená i druhá strana. Ta upozorňuje na fakt, že z Berlíňanů, kteří přišli k volebním urnám, bylo 60 procent pro pokračování vzdušného provozu. Šéf poslanecké frakce berlínské CDU Pflüger označil referendum za vítězství obhájců Tempelhofu.

Jiří Hošek, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme