Vláda zatím nemá řešení, jak upraví vyplácení nemocenské

Vláda hledá možnosti, jak změnit vyplácení nemocenské. Praxi, kdy první tři dny stonali nemocní zadarmo, zrušil Ústavní soud. Podle vládního kabinetu se ale omezení nemocenské osvědčilo. Nový způsob jejího vyplácení by měli zákonodárci posoudit do konce června.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Petr Nečas

Petr Nečas | Zdroj: ČTK

V prvním čtvrtletí tohoto roku ubylo ve srovnání s předchozím čtvrtletím téměř o 30 procent nemocných. To jsou čísla, kterými ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas reformu obhajuje.

S rozhodnutím Ústavního soudu nesouhlasí, vláda ho ale respektovat musí, a tak připravuje varianty, kdy od července letošního roku bude i počátek nemocenské placený.

"Mé rozpaky nad rozhodováním Ústavního soudu rostou do olbřímích rozměrů, protože ty důvody člověk neví, zda je to parodie, nebo zda je to myšleno vážně," poznamenal Nečas.

Podle Ústavního soudu neproplácení prvních tří dnů nemoci postihuje všechny, tedy i zaměstnance, kteří nemocenskou podporu nezneužívají. Také podle opozice čísla nejsou směrodatná, protože lidé častěji řeší nemoc dovolenou.

Předseda KSČM Vojtěch Filip postoj Ústavního soudu k reformě vítá. "To byl návrh, který předložila skupina 43 poslanců, kterou vedu. Narozdíl od skupiny 67 poslanců sociální demokracie jsme u tohoto bodu zákona namítali nikoliv pouze procedurální věci, ale věcnou nesprávnost," uvedl Filip.

Sociální demokraté se už nechali slyšet, že by vyplácení čtvrtiny platu po dobu tří dnů by ve sněmovně podpořili.Zákonodárci by měli systém vyplácení podpory v pracovní neschopnosti změnit do konce června.

Martin Hromádka, Václava Marešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme