Řidiči si u čerpacích stanic brzy připlatí

Benzín a nafta v následujících týdnech podraží. Ceny pohonných hmot na burze v Rotterdamu, které jsou pro distributory klíčové, jsou na maximech. Odráží tak rekordní ceny ropy. Čeští pumpaři zatím nezdražovali. Rychlý růst velkoobchodních cen pohonných hmot je k tomu ale už brzy donutí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čerpání benzinu do auta

Čerpání benzinu do auta | Foto: www.nethirlap.hu

Potvrdil to analytik Štěpán Pírko ze společnosti Colosseum: "Pokud si pouze přepočteme ty velkoobchodní ceny například u nafty a připočteme k nim spotřební daň a DPH, tak už se v nákupních velkoobchodních cenách dostáváme přes 31 korun za litr nafty. Maloobchodní cena v průměru u stojanu je 31,50. Takže z toho vychází, že ta marže je extrémně nízká zejména u nafty a toto není možné dlouhodoběji udržovat. Takže já očekávám výraznější zdražování nafty i benzínu - minimálně o 50 haléřů."

Štěpán Pírko ale předpokládá, že ceny černého zlata už dál stoupat nebudou: "Podle našich prognóz se pohybujeme spíše v horním okraji určitého pásma, které my předpokládáme pro nejbližší měsíce. Za 120 dolarů bych ropu rozhodně nekupoval. My čekáme, že je teď pravděpodobnější určitá menší korekce. Teď když jsme kolem 120, tak čekáme, že by cena mohla spadnout až třeba ke 115."

Tomáš Medek, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme