EU podepsala se Srbskem dohodu o přidružení

Srbsko a Evropská unie dnes v Lucemburku podepsaly dohodu o přidružení. Ta je předstupňem k tomu, aby se Srbsko stalo kandidátskou zemí. Proti podepsání dohody se dosud stavěly Belgie a Nizozemsko, které vinily Bělehrad z nedostatečné spolupráce s haagským tribunálem pro bývalou Jugoslávii. Unie usilovala o podpis dohody před květnovými volbami v Srbsku, aby tak podpořila prozápadně orientované demokraty proti tamním nacionalistům.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

podpis dohody mezi Srbskem a Evropskou unií

podpis dohody mezi Srbskem a Evropskou unií | Foto: AFP

Srbsko získalo mnohem lepší pozici, než dosud na Balkáně mělo. Jak v Lucemburku při podpisu dohody řekl místopředseda vlády pro evropské záležitosti Božidar Dželič, Bělehrad doufá, že se kandidátskou zemí na členství v Unii stane velmi brzy. Možná už letos. "Budeme silnější. Hlas Srbska bude slyšet a budou si ho vážit," řekl Dželič.

Srbský prezident Boris Tadič ujistil představitele Unie, že spojení se Srbskem bude pro sedmadvacítku přínosem. "Můžete si být jisti, že Srbsko bude klíčovým činitelem stability v jihovýchodní Evropě," prohlásil Tadič.

Vysoký představitel Unie pro bezpečností a zahraniční politiku Javier Solana vyzval Bělehrad k vytrvalosti a slíbil Srbsku členství v Unii. "Tady je vaše místo, váš domov. Pracujme tedy společně, aby ten den nastal co nejdříve," uvedl Solana.

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme