Soud znovu přiřkl katedrálu státu, církev se dovolá

Katedrála svatého Víta patří státu. Rozhodl o tom Městský soud v Praze, který tak potvrdil dřívější stanovisko prvoinstančního soudu. Oba závěry vycházejí z loňského nálezu Nejvyššího soudu. Katolická církev bude ve sporu pokračovat, podá dovolání a možná se obrátí i na Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Katedrála sv. Víta

Katedrála sv. Víta | Foto: Miroslav Chnurik

Odvolací senát tak dal znovu za pravdu státu. Vedlejší účastník řízení, kardinál Miloslav Vlk, se ale vzdát nechce. Prý se rval za komunismu a bude se rvát i za demokracie.

"I podle komunistického práva v roce 1955 mohlo být něco znárodněno jen na základě zákona, nikoliv na základě rozhodnutí vedoucího stavebního odboru Hlavního města Prahy. Soudce, který tohle nevidí, je slepý. Budou-li porušena základní práva tak, jak se to jeví, tak půjdeme i do Štrasburku," řekl kardinál.

Církev podá dovolání k Nejvyššímu soudu. Tento krok ale bude spíš formální, aby se sporem mohl začít zabývat Ústavní soud. Milada Šípková z úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových připustila, že celý spor je zpolitizovaný.

"Můj osobní názor k celému sporu je ten, že není nic proti ničemu, že katedrála patří státu, protože stát se o ní také po celou dobu 50 let staral. Je to jedna z nejudržovanějších katedrál v celé střední Evropě," podotkla Šípková. Podle ní nemůže případné křivdy z historie vyřešit soud, ale pouze a jen zákonodárce.

Martin Hromádka, Pavel Otto Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme