V Afghánistánu je vojenský speciál pro zraněné vojáky

Upravený vojenský speciál ve zdravotnické verzi, který má z Afghánistánu přivézt čtyři zraněné vojáky a ostatky jejich zemřelého kolegy, čeká na návrat. Záleží teď na aktuálním zdravotním stavu zraněných příslušníků naší mise. A na povolení k průletu nad jednotlivými státy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Airbus A-319J (armádní)

Airbus A-319J (armádní) | Foto: Ministerstvo obrany ČR

Čtyři zranění čeští vojáci jsou dál v péči americké vojenské nemocnice v afghánském Bagramu. Tři z nich jsou už ve stabilizovaném stavu a mimo ohrožení života. Čtvrtý voják je s těžkými zraněními stále hospitalizovaný na jednotce intenzivní péče.

Náčelník generálního štábu Vlasrimil Picek podrobně popsal, jak džíp, používaný našimi vojáky, zničila mechanická mina. Vojáci se zrovna vraceli v koloně aut na základnu. Paradoxní je, že seděli v posledním voze celé kolony. Zatím se nedá zjistit, jestli v kritickém okamžiku nevybočili z cesty.

Na palubě letounu upraveného pro převoz vážně nemocných je kromě lékařského týmu také Vlastimil Picek. Jak Radiožurnálu řekl jeho zástupce, generálmajor Josef Prokš, chce s účastníky naší mise mluvit přímo na místě působení.

"Je tam potřeba lidský kontakt. Především dát na vědomí, že vojáci tam nejsou sami, že tam nejsou odesláni na pospas, ale že všichni, nejenom rodinní příslušníci, ale i velení armády je při nich nejenom v dobách dobrých, ale i v těc krutých okamžicích, kdy ztrácejí svoje kamarády," vysvětlil Prokš.

To, kdy se letadlo se zraněnými vrátí, bude záviset na jejich zdravotním stavu. Pokud vše půjde dobře, mohli by se do vlasti vrátit v sobotu večer. Prezident České republiky Václav Klaus řekl v interview Českému rozhlasu: "Rád bych, aby si každý vážil vojáků, kteří odcházejí do Afghánistánu. Český voják, který padl v Afghánistánu, je hrdina a není sebemenšího důvodu, abychom zatajovali jeho jméno.

Přehrát

00:00 / 00:00

V. Klaus o českých vojácích, kteří zahynuli v Afghánistánu

Třetí česká oběť v Afghánistánu

Mrtvý muž je už třetím z řad českých vojáků v Afghánistánu. Minulý měsíc zahynul při sebevražedném útoku místního radikála český vojenský policista. Loni v květnu se pak na severu země na české vozidlo sesunula půda a jednoho muže zavalilo bahno a kamení.

Na Střední východ nicméně zamíří i další čeští vojáci. Poslanci aktuálně odsouhlasili vyslání stovky prostějovských specialistů právě do Afghánistánu. Současně se smrt třetího českého vojáka v Afghánistánu stala předmětem sporu politiků. Podle sociální demokracie vláda věděla o úmrtí českého vojáka v Afghánistánu ještě před tím, než poslanci posvětili další misi českých vojáků do této země.

Jana Zemanová, Alžběta Havlová, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme