Smrt vojáka v Afghánistánu = politikum?

Vláda podle sociální demokracie věděla o úmrtí českého vojáka v Afghánistánu ještě před tím, než poslanci posvětili další misi českých vojáků do této země. Myslí si to místopředseda sněmovny za ČSSD Lubomír Zaorálek. Informace o incidentu v provincii Logar, při kterém zahynul jeden český voják a další 4 byli zraněni, se do Česka dostala právě v době, když Poslanecká sněmovna definitivně schválila vyslání prostějovských specialistů do Afghánistánu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mise Armády ČR v Afhánistánu

Mise Armády ČR v Afhánistánu | Foto: Ministerstvo obrany ČR

Podle Zaorálka měli premiér nebo ministryně obrany poslance o případu informovat a hlasování se mohlo přesunout na jiný den. Nepředpokládá ale, že by dopadlo jinak: "Poslouchal jsem náměstka Bartáka, a podle toho, kdy on řekl, že obdržel tu informaci, tak si myslím, že měl dost času ji předat politikům. Nelze připustit, že by si vojáci takovou informaci mohli nějakou dobu nechávat pro sebe. Z toho vyvozuji, že premiér nebo ministryně obrany měli čas na to, aby sněmovně sdělili ještě před tím hlasováním, že se stala mimořádná událost."

Jak říká mluvčí ministerstva obrany Andrej Čírtek, bylo ale nejdřív nutné zjistit, co se přesně v Afghánistánu stalo a zprávu ověřit: "Informaci, že k nějakému incidentu došlo, dostala ministryně obrany kolem jedné hodiny. Ovšem informaci úplnou dostala k dispozici až po hlasování. O tom, že ta informace byla uvolněna, nerozhodovala ministryně, ale náčelník generálního štábu podle dvou kritérií: Že ty informace jsou ověřené a úplné a že jsou vyrozuměni blízcí."

Návrh na posílení mise prošel v opakovaném hlasování. Kabinetu pomohly hlasy některých sociálních demokratů, a tak se vynořily spekulace, že ministerstvo obrany záměrně zprávu pozdrželo, aby koalice jejich hlasy získala. To ale člen zahraničního výboru pro obranu Tomáš Dub z ODS vyvrací: "Myslím si, že ta informace pozdržována nebyla. Taky nebyl důvod ji pozdržovat. Jestliže chceme naši jednotku vyslat, tak i s tím vědomím, že tam - bohužel - může někdo zemřít."

Aktuální informace o převozu čtyř zraněných českých vojáků a ostatků jejich kolegy, který při výbuchu miny pod automobilem zahynul, přinášíme ve zprávě "V Afghánistánu je vojenský speciál pro zraněné vojáky".

směna, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme