Slovensko je na dosah přijetí eura od příštího roku

Slovensko může přijmout společnou evropskou měnu euro. Splnilo k tomu všechna potřebná kritéria. Rozšíření eurozóny o našeho východního souseda od ledna příštího roku dnes doporučily Evropská komise i Evropská centrální banka.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Eurobankovky

Eurobankovky | Foto: Jan Rosenauer

Dnešní doporučení směřuje k Evropskému parlamentu a Evropské radě - tedy schůzce hlav států a vlád sedmadvacítky, která se sejde v polovině června. Předpokládá se, že jak parlament, tak politici přijetí Slovenska do eurozóny schválí. Poslední slovo pak bude mít summit ministrů financí členských zemí - takzvaný Ecofin, který přechod Slovenska na euro definitivně posvětí v červenci.

Slovensko by se tak stalo po Slovinsku, Kypru a Maltě čtvrtou novou členskou zemí, která by vyměnila svou národní měnu za eura. Z dalších unijních nováčků si datum přijetí společné měny stanovilo jen Rumunsko - rok 2014. Zbývající státy jsou v různé fázi příprav přechodu na euro. Česká republika se ještě ani nezačlenila do systému pevného kurzového mechanismu, který je podmínkou k přijetí eura.

Pavel Novák, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme