Poslanci podpořili nižší silniční daň za provoz novějších aut

Podnikatelé, kteří budou jezdit novějšími auty, budou platit nižší silniční daň. Poslaneckou sněmovnou totiž prošla novela zákona o silniční dani, podle kterého se bude tato daň nově vypočítávat podle stáří vozu a nikoli, tak jako dosud, podle emisní třídy Euro. Až na výjimky měla novela zákona o silniční dani podporu napříč politickým spektrem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

dálnice D 11

dálnice D 11 | Foto: www.rsd.cz

Podrobnosti ke změnám řekl ministr financí Miroslav Kalousek: "Do této doby platily silniční daň nákladní automobily s nosností nad 12 tun, nyní se rozšiřuje na automobily s nosností nad 3,5 tuny. Ale současně se snižuje tato sazba a osvobozují se některé automobily s ekologickým pohonem. A poměrně citlivě - se vztahem na dopravce, zejména na venkově - řešíme i otázku starších vozidel."

Podle stínového ministra průmyslu a obchodu za ČSSD Milana Urbana má zákon v sobě i určitý ekologický prvek: "To znamená, že ten, kdo bude využívat biopaliva, bude trochu zvýhodněn. To je podle mě takový nejviditelnější posun. Jinak je to víceméně transformace evropské směrnice."

Poslanci také prodloužili dobu, po kterou je možné u určitých aut slevu na dani uplatňovat. První tři roky se sníží o 48%, druhé tři roky o 40% a poslední tři roky o 25%.

Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme