Přes milion Barmánců potřebuje okamžitou pomoc

Přes milion Barmánců potřebuje okamžitou pomoc, postižené oblasti navíc může zasáhnout další cyklon. Vojenská junta přiznává 23.000 obětí a dalších 41.000 pohřešovaných, podle záchranářů i západních diplomatů ale mrtvých může být až 150.000. Barmská opozice v této souvislosti obviňuje armádu, že brzdí distribuci humanitárních zásilek a záměrně snižuje i počet obětí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pomoc mířící do Barmy ze Singapuru

Pomoc mířící do Barmy ze Singapuru | Zdroj: ČTK

V nejhůře postižené oblasti v Iravadské deltě žije sedm miliónů lidí, mnozí z nich stále nemají pitnou vodu a potraviny. Ti, co přišli o střechu nad hlavou, chodí od domu k domu a žádají o jídlo.

Nedostatek potravin se ale odrazil i na zvyšujících se cenách, přesto vojenská junta s distribucí pomoci příliš nespěchá. Prioritní je pro ní nyní konání ústavního referenda zajišťujícího armádě legalizaci moci i v budoucnu.

Úřady proto zakazují lidem sledovat zahraniční televizní stanice, navíc vůbec nezveřejňují informace meteorologů ze sousedních zemí, že Barmu může v příštích týdnech zasáhnout další cyklon.

Barmská opozice v čele s nositelkou Nobelovy ceny míru Su Ťij dnes také vyzvala obyvatele, aby v zítřejším ústavním referendu hlasovali proti jeho přijetí. Kvůli následkům cyklonu Nargis sice junta v některých regionech posunula konání referenda, na většině území má ale zítra proběhnout podle plánu.

Robert Mikoláš, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme