Pražský magistrát zakázal další čtyři shromáždění extremistů

Pražský magistrát zakázal další čtyři shromáždění pravicových extremistů, která svolali stoupenci Národního odporu. Extremisté chtějí pod různými záminkami pochodovat 14. května z Letné, ulicí Milady Horákové do Badeniho ulice, ve které sídlí izraelské velvyslanectví. Jeden pochod stejnou trasou jim magistrát zakázal již dříve.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

skinheads

skinheads | Foto: NEPOUŽÍVAT internet

"Tato shromáždění jsme vyhodnotili jako směřující k výzvě rozněcování nenávisti a nesnášenlivosti občanů pro jejich národnost, původ a náboženské vyznání, a to vzhledem k osobám organizátorů, kteří jsou napojeni na neonacistickou organizaci Národní odpor. Jeden z nich byl hlavním protagonistou shromáždění minulého roku na výročí takzvané Křišťálové noci," vysvětlil důvody zákazu Václav Bíňovec z pražského magistrátu.

Svolavatelé akcí extremistů chtěli podle oznámeného účelu pochodovat proti židovskému šovinismu, potlačování lidských práv Palestinců státem Izrael, k uctění památky padlých a proti svévolnému zakazování shromáždění oponentů úředníků magistrátu. V prvním, již dříve zakázaném případě mělo jít o shromáždění osob židovského původu k 60. výročí vzniku státu Izrael.

Badeniho ulici si navíc již dříve zabrala Židovská obec v Praze. V minulosti oznámila akci "Protest proti neonacistickému hnutí" na každý den do míst, která jsou se Židy nějakým způsobem spojena. Chce tím zabránit tomu, aby na nich mohl pořádat shromáždění někdo jiný.

Martin Hromádka, Lucie Toraková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme