Prezident vrátil sněmovně zákon o střetu zájmů

Prezident Václav Klaus vetoval novelu zákona o střetu zájmů. Předlohu vrátil poslancům s odůvodněním, že ji považuje za nesystémovou, nedomyšlenou a nepřehlednou. Obává se, že svými důsledky ohrožuje soukromí "nemalého počtu bezúhonných občanů naší země".

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Václav Klaus

Prezident Václav Klaus | Foto: Alexandr Pícha

Původní znění novely připravili poslanci ČSSD. Jak připomněl prezidentův tajemník Ladislav Jakl, zákon zamítla i vláda a velkou většinou se proti němu postavili i senátoři.

"Z každého takového zákona by mělo být patrno, že vysloveně chce být zaměřen na určitou skupinu lidí, kdežto tento zákon na některé skupiny lidí dopadá víceméně nezamýšleně a nechtěně a bylo by správné tento zákon celý přepracovat nebo ho úplně zamítnout," tlumočil Jakl zdůvodnění prezidentova veta.

Novela má mimo jiné usnadnit přístup veřejnosti k majetkovým oznámením politiků. Mění také způsob, kterým mají být funkcionáři za porušení zákona o střetu zájmů trestáni. Povinnosti podávat majetková přiznání zbavuje soudce a státní zástupce. Rozšiřuje ji naopak například na řídící pracovníky státních nebo obcemi zřízených institucí.

Prezident připomněl, že podle zákona by oznámení o majetkových poměrech museli podávat i ředitelé základních a středních škol a řada dalších osob, které nejsou veřejnými činiteli v klasickém slova smyslu. Za paradoxní považuje, že z této povinnosti by byli naopak vyjmuti kromě soudců a žalobců také vedoucí představitelé vysokých škol.

Nový zákon o střetu zájmů začal platit na začátku roku, většina funkcionářů, kterých se týká, podle něj ale má začít podávat majetková oznámení až od konce června. Sněmovna se rozhodla některé problematické části zákona upravit ještě předtím, než v praxi začal fungovat. Pokud budou chtít poslanci veto prezidenta přehlasovat, musí pro zákon zvednout ruku nejméně 101 zákonodárců z dvousetčlenné komory.

Martin Hromádka, Lucie Toraková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme