Polská vláda láká své pracovníky domů, v cizině to vítají

Belgické odbory přivítaly propagační kampaň polské vlády, která láká své občany zpět domů ze zahraničí, kam vyjeli za prací. Výzvy k návratu pracovníků domů začalo Polsko šířit ve Velké Británii a Irsku. Odbory v doufají, že na podobný apel zareagují i Poláci pracující v Belgii.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

dělník

dělník | Foto: Jan Rosenauer

Poláci vyjeli do ciziny za vyšším výdělkem, než se jim nabízel doma. Teď už se ale polské mzdy například svářečů nebo kvalifikovaných stavbařů téměř vyrovnávají s těmi, které byli Polákům ochotni dávat belgičtí zaměstnavatelé.

Část polských pracovníků ve stavebnictví získala místo v Belgii legálně. Většina z asi 100.000 jich ale podle Unie stavbařů pracovala načerno. "Vlámští pracovníci ve stavebnictví budou rádi, když jim zmizí nekalá konkurence," uvedl v týdeníku Flanders Today mluvčí unie.

Podle odhadů polských úřadů vyjely po vstupu země do Evropské unie za prací do členských států asi dva miliony Poláků.

Pavel Novák, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme