V Barmě končí první fáze referenda, opozice zpochybňuje regulérnost hlasování

V Barmě skončila první část referenda o změnách v ústavě, výsledky ale budou ohlášeny až po druhé fázi odložené kvůli následkům cyklonu na 24. května. Vojenská junta považuje přijetí ústavy za začátek cesty k demokracii, podle opozice si jí chce jen udržet moc. Podle svědectví některých Barmánců hlasování potvrdilo snahu armády schválení změn za každou cenu, tedy i zfalšováním výsledků.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Referendum v Barmě

Referendum v Barmě | Foto: AFP

Vyhrožování, souhlas s navrhovanými změnami ústavy za peníze, vhazování lístků členy hlasovacích komisí za ty, co se k urnám nedostavili. Zástupci barmské opozice i exilu poukazují na podobné případy ze všech částí země, kde se dnes referendum konalo.

Rozhlasová stanice Demokratický hlas Barmy se sídlem v Norsku uvádí, že například ve městě Kjonpjaw varoval obyvatele hlas z ampliónů, že v případě hlasování proti ústavě jim hrozí tři roky vězení. V jedné z místností na východě Barmy byl ale neznámým útočníkem zastřelen hlídkující policista.

Mezitím přistávaly v Rangúnu další letadla s pomocí, například Červený kříž přivezl vodní pumpy a čerpadla, dodávky obnovil i Světový program pro výživu.

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme