V Barmě se potopila loď Červeného kříže s humanitární pomocí

Loď Červeného kříže, která vezla dodávku humanitární pomoci pro lidi postižené cyklonem Nargis v Barmě, se potopila. Plavidlo bylo na cestě z Rangúnu do oblasti delty řeky Iravadi, posádce se podařilo zachránit. Počet obětí cyklonu, který minulý víkend zpustošil rozsáhlé oblasti Barmy, podle nové oficiální bilance stoupl na 28 a půl tisíce, více než 33 tisíc lidí se pohřešuje. Některé neoficiální zdroje ale uvádějí až 100.000 mrtvých.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pomoc se do postižených oblastí dostává obtížně

Pomoc se do postižených oblastí dostává obtížně | Zdroj: ČTK

Tři čtvrtiny Barmánců postižených cyklonem Nargis stále čekají na pomoc. Britská humanitární organizace Oxfam dnes upozornila, že téměř jednomu a půl milionu obyvatel země hrozí smrt, pokud se pro ně nepodaří zajistit čistou vodu a hygienické potřeby. Vládnoucí režim vojenské junty po sedmi dnech od katastrofy postupně začíná akceptovat větší počet letadel s humanitárními dodávkami.

Barmská vláda po skončení sobotního referenda o změnách v ústavě, které jí mají zajistit moc i po plánovaných demokratických volbách v roce 2010, přijímá více humanitární pomoci. Do největšího barmského města Rangúnu začíná létat stále více letadel s technickým vybavením, zdravotnickým materiálem, pitnou vodou a jídlem. Pomoc do země míří už i po zemi, z Thajska, kdy Most přátelství spojující oba státy překročily hlavně kamiony úřadu Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky.

Na konto Organizace spojených národů mezitím proudí další miliony dolarů, OSN žádá svět celkem o 187 milionů dolarů. Nejvíce zatím přispěly tři země - Velká Británie, Japonsko a Austrálie, každá minimálně 10 miliony dolarů.

Robert Mikoláš, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme