Tisíce obětí silného zemětřesení v Číně

Zemětřesení na jihozápadě Číny o síle až osmi stupňů Richterovy škály si jen v provincii S'-čchuan vyžádaly na osm a půl tisíce mrtvých. Dalších deset tisíc lidí bylo zraněno. V nejpostiženější oblasti živel srovnal se zemí na osmdesát procent budov. Otřesy půdy pocítily vedle Číny i další asijské státy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Provizorní ošetřovna po zemětřesení v Číně

Provizorní ošetřovna po zemětřesení v Číně | Zdroj: ČTK

Tiskové agentury, jako například Reuters nebo domácí Nová Čína, přinesly bez podrobností i zprávu, že pod troskami školy střední školy ve městě Tuťang-jen zůstalo na 900 studentů. Tamnním obyvatelům se podle pozdějších zpráv podařilo několik desítek z nich vykopat z trosek, jejich vyprošťovací úsilí pokračuje. V miliónovém městě Čchung-čching se zřítily dvě základní školy. Podle dosavadních zpráv přitom zahynuli čtyři školáci a asi 100 dalších bylo zraněno. Desítky osob uvěznily dvě spadlé chemické továrny, ze kterých navíc uniklo na 80 tun čpavku.

Silné zemětřesení mělo za ohnisko právě v čínské provincii S'-čchuan, kde podle kusých informací agentur panuje chaos, nefunguje telefonní spojení, nejezdí vlaky. Otřesy o intenzitě až osmi stupňů Richterovy škály byly cítit nejen v Pekingu a Šanghaji, ale i v thajském hlavním městě Bangkoku, vietnamské Hanoji či tchajwanské Tchaj-peji.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zpravodaj ČT T. Etzler o zemětřesení v Číně

Tomáš Etzler, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme