STEM: Americkou základnu nechce v Česku 52 procent lidí

Téměř tři čtvrtiny občanů Česka si myslí, že Evropa by měla mít účinnou protiraketovou obranu, americkou základnu v Brdech ale podporují méně. Proti jejímu umístění se v průzkumu agentury STEM vyslovilo 52 procent Čechů. Pokud u nás bude základna skutečně vybudována, smíří se s tím 67 procent lidí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

americký protiraketový radar

americký protiraketový radar | Foto: Miroslav Konvalina

Vládní ODS je s výsledkem průzkumu STEM spokojená a vidí za ním úspěch vysvětlovací kampaně. Říká to i předseda poslaneckého klubu Petr Tluchoř.

"ODS neřídí svou politiku každodenními průzkumy veřejného mínění, snaží se prosazovat věci, které považuje za správné. Jsem ale rád, že občané uvažují o bezpečnosti nejen naší země racionálně a že v tomto pohledu se názor veřejnosti na obranu vyvíjí pozitivním směrem," uvedl Tluchoř.

Podle jiných agentur, které zveřejnily výsledky průzkumů k radaru v minulých dnech, nechtějí základnu v Brdech dvě třetiny Čechů. Na to také upozorňuje opoziční ČSSD. Předseda klubu sociálnědemokratických poslanců Michal Hašek si myslí, že skutečný trend podpory či nepodpory radaru se ukáže až v dalších průzkumech.

"Jsem překvapen, že v průběhu dvou dnů jsou zveřejněny dva tak odlišné průzkumy, nicméně pořád platí, že větší část společnosti je proti tomu, aby tady vláda dojednala takovouto smlouvu se Spojenými státy a aby tady existovala cizí vojenská základna, na které by byl americký radar. Na tomhle se z pohledu sociální demokracie nic nemění," řekl Hašek.

KSČM hodnotí výsledky průzkumu STEM k základně jako důsledek mediální kampaně, jejíž objektivitu komunisté zpochybňují. "To určité pozvolné v uvozovkách smiřování se některých občanů s radarem je především výsledkem neustálé vládní masáže a mediální masáže, kterou za dva měsíce už občané České republiky jsou vystaveni," podotkl předseda poslaneckého klubu komunistů Pavel Kováčik.

Česká vláda začala o umístění radaru s USA vyjednávat loni. Hlavní dohoda je již uzavřená, smlouva o pobytu vojsk zatím ne. Obě smlouvy, které podléhají souhlasu parlamentu, by podle vlády mohly být podepsány v červnu nebo červenci. Představitelé Polska, kde má stát silo s desítkou střel, vyjednávají s USA o modernizaci své armády. Ani mezi občany Polska nemá plán na vybudování základny USA podporu, je mu nakloněn zhruba každý třetí Polák.

Martin Hromádka, Jan Herget Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme