Bytová výstavba v České republice stále roste

I přes zvýšení daně z přidané hodnoty na začátku roku roste výstavba nových bytů a domů. Stavebníky neodradily ani vyšší úroky. Vyplývá to z údajů statistického úřadu. Podle nich bylo v letošním prvním čtvrtletí dokončeno více než devět tisíc bytů, což je téměř o 10 procent více než ve stejném období loni. Tato informace naznačuje, že české hospodářství je stále v dobré kondici.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

nové byty

nové byty | Foto: Marián Vojtek

Začalo se stavět více nových bytů, ale i rodinných domů. To je dobrá zpráva, protože stavebnictví bývá signálem dalšího vývoje celé ekonomiky - myslí si analytik ČSOB Petr Dufek:

"Stavebnictví obvykle předem indikuje stav ekonomiky - jestli ekonomika utlumuje anebo naopak se nachází ve fázi expanze. Podle údajů o vývoji stavebnictví v prvním čtvrtletí, které máme k dispozici, se ukazuje, že k určitému zpomalení dochází, nicméně nemůžeme zde vidět žádné poklesy. A to je určitě dobrou zprávou."

Nových bytů se začalo stavět o čtyři a půl procenta více - tedy téměř 10 tisíc. Nejvíce se ale staví rodinné domy - o 22 procent více než před rokem. "Je zřejmé, že pokračuje zakončování rozestavěné výstavby, která je rekordní. V tuto chvíli je rozestavěných více než 171 tisíc bytů, takže výsledky jsou do značné máry ovlivněny právě tímto číslem. Na druhé straně pozitivní ovšem je, že se stále více staví i nových bytů. A to je dobrou známkou toho, že lidé jsou i přes vyšší DPH, růst cen i růst úrokových sazeb stále ochotni investovat do vlastního bydlení," vysvětlil Dufek.

Jak dále analytik uvedl, stavebnictví poroste i v dalších měsících: "Je to především díky masivnímu přílivu peněz z veřejných rozpočtů, z fondů Evropské unie a z půjček, které směřují především do výstavby dopravní infrastruktury. Pozitivní výsledky by si mohla udržet i bytová výstavba. Nicméně tak silná tempa, jaká jsme viděli v loňském roce, kdy bytová výstavba rostla o 40 procent, se asi těžko budou moci zopakovat."

Jitka Hanžlová, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme