Německý prezident kritizuje dění na finančních trzích i jeho aktéry

Za nebezpečné monstrum označil světové finanční trhy německý prezident Horst Köhler. Z odpovědnosti za celosvětovou bankovní krizi pak Köhler obvinil bankéře a burzovní makléře. Ti podle někdejšího šéfa Mezinárodního měnového fondu katastrofálně selhali.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Horst Köhler

Horst Köhler | Foto: cs.wikipedia.org

"Jen těsně jsme unikli celkovému kolapsu světových finančních trhů," řekl Horst Köhler týdeníku Stern. "Každému zodpovědně uvažujícímu člověku z branže musí být jasné, že se trhy přeměnily v monstrum, které je třeba zkrotit," dodal bývalý ředitel Mezinárodního měnového fondu.

Aby se v budoucnu situace neopakovala, je podle Köhlera zapotřebí větší transparentnosti i přísnější a efektivnější regulace. Německý prezident si dále myslí, že by nad stabilitou mezinárodního finančního systému měla bdít instituce, v jejímž čele několik let sám působil. Postrádá rovněž jasně slyšitelné přiznání viny za způsobení současné krize.

Horst Köhler dál ostře kritizoval odměny špičkových manažerů, které jsou podle něj "bizarně vysoké."

Milan Kopp, Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme