V Limě začíná summit EU - Latinská Amerika

Klimatické změny, odstranění chudoby a hospodářská spolupráce budou hlavními body jednání státníků z více než 70 zemí Evropy, Latinské Ameriky a Karibiku. Jejich představitelé se scházejí v peruánské Limě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Katedrála sv. Františka v Limě

Katedrála sv. Františka v Limě | Foto: AFP

Země Jižní Ameriky jsou pro Evropskou unii významným obchodním partnerem. Roční obchodní výměna dosahuje 160 miliard eur. Jak před summitem řekla unijní komisařka pro vnější vztahy Benita Ferrero-Waldnerová, na summitu se ale bude mluvit i o otázce dodržování lidských práv - zvláště na Kubě.

"Ještě nevíme, kdo z Kuby na summit přijede. Ale samozřejmě stále zastáváme politiku konstruktivního kompromisu. Komisař pro rozvoj a humanitární pomoc Louis Mitchel nedávno - na začátku března - navštívil Kubu. Předal tam dlouhý seznam témat k jednání. Mezi nimi byla samozřejmě otázka lidských práv. Ty jsou vždy na programu našich jednání. Zvláště pak v případě Kuby. Jednal ale také o obchodu, spolupráci ve vědě a kultuře," řekla komisařka.

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme