Rozsah katastrofy po zemětřesení v Číně předčil všechna očekávání

Na 50 tisíc mrtvých a zasypaných lidí - to je tragická bilance ničivého zemětřesení v Číně, která ještě není konečná. Naděje na záchranu tisíců lidí uvězněných v troskách domů se rychle snižují. Čína vítá záchranné týmy ze zahraničí, včetně nepřátelského Tchaj-wanu. Peking dosud tvrdil, že krizovou situaci zvládne vlastními prostředky, rozsah katastrofy ale předčil všechna očekávání.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čínští vojáci odklízejí ruiny domů

Čínští vojáci odklízejí ruiny domů | Foto: Robert Mikoláš

Úřady uzavřely dálnici z metropole provincie S'-čchuan do jednoho z nejzasaženějších měst, Tu-ťiang-jen, určena je nyní pouze pro záchranné týmy, policii a armádu. Vojáci se snaží do oblasti přepravit co nejvíce těžké techniky, přesto ministerstvo informací žádá občany o dodávku nejméně stovky jeřábů, ale také sbíječek či rýpadel.

Šestisettisícové město Tu-ťiang-jen se stalo jednou ze základen armády pro vysílání vojáků do horských oblastí u epicentra otřesů. Vydal se tam i zpravodaj Českého rozhlasu Robert Mikoláš.

Tu-ťiang-jen, turistické město na úpatí hor. Už při sjezdu z dálnice každého vítá obrovský monument informující o tom, že jde o jednu z nejnavštěvovanějších destinací v Číně. Dnes ale připomíná spíše město duchů. Všechny domy jsou prázdné, většina z nich totiž byla při zemětřesení poničena nebo je narušena jejich statika. Přes půl milionu lidí tak musí trávit dlouhé dny a noci na ulici, s troskami svých domovů za zády.

"Spíme na ulici, na dnešek už to byla třetí noc. I když, pravda, moc toho nenaspíme a nejen kvůli hluku, stále jsou slyšet bagry, jak odstraňují trosky domů, nepřetržitě houkají sirény. Samozřejmě máme strach, dovnitř nikam nemůžeme, ale jsme naživu. A jsme moc vděčni za pomoc, kterou nám svět posílá, i díky tomu přežíváme," říká 22letá Jang Sia-ling.

Kolem právě projíždí kropící vůz, prach je všudypřítomný. Naproti nám se pak vojáci snaží nasměrovat obří jeřáb mezi domy, jejich kolegové mezitím rozebírají sutiny obytného domu, pod troskami je totiž zavaleno několik rodin. V to, že se někoho podaří ještě vytáhnout živého, ale věří málokdo. Několik mrtvých těl ležících opodál to jen potvrzuje. Snažím se dojít do centra, všude stojí provizorní stany, v některých posedávají místní, v jiných mají provizorní útočiště vojáci, policisté, hasiči či lékaři.

"Jsme v Tu-ťiang-jenu už dva a půl dne a za tu dobu jsme ošetřili přímo na ulici na tisíc lidí, samozřejmě zdarma. Léků i zdravotnického materiálu je naštěstí dostatek," ukazuje mi jedna z vojenských lékařek. Její nadřízené se ovšem nelíbí, že mluví s novinářem, a tak odmítá cokoli dalšího říci.

Ještě méně ochotní jsou přímo členové Čínské lidové armády, kterých jsou v Tu-ťiang-jenu tisíce. "Máme své úkoly a vy nemáte právo vědět jaké. Situace tady je nebezpečná. A jaká je naše mise? To je tajné. Radím vám, abyste odtud odjel."

Slova nejmenovaného kapitána jsou jasná. Zahraniční novináře tu rádi nevidí a znemožňují jim přístup do zasažených oblastí. Provincie S'-čchuan patří k nejcitlivějším, co se informací týče, v okresech sousedících s obcemi nedaleko epicentra zemětřesení došlo v březnu k protičínským protestům Tibeťanů, nachází se tu i výzkumné jaderné středisko. Přesto chvíli nato přichází radostná zpráva: po 72 hodinách se záchranářům podařilo vyprostit živou dvaadvacetiletou ženu.

Robert Mikoláš, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme