Kalifornie povolila sňatky homosexuálů

Nejvyšší soud státu Kalifornie zrušil zákaz sňatků homosexuálů. Rozhodl, že všichni občané mají stejná práva bez ohledu na sexuální orientaci, a proto je zákaz protiústavní. Verdikt začne platit za třicet dní.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Svatba homosexuálů

Svatba homosexuálů | Foto: NEPOUŽÍVAT internet

"Týká se to lidské důstojnosti, týká se to lidských práv a je už načase," řekl v první reakci starosta San Francisca Gavin Newsom. Právě on začal před čtyřmi lety homosexuály oddávat bez ohledu na zákaz, který si Kaliforňané odhlasovali v referendu. Argumentoval, že zákaz je neústavní. Nejvyšší soud tehdy sňatky zrušil. Jeho rozhodnutí ovšem napadli aktivisté a soud jim nyní dal za pravdu.

"A mimochodem, kam jde San Francisco, jde za chvíli celá země," říká optimisticky starosta Newsome. Jediným jiným státem USA, který sňatky gayů a lesbiček legalizoval, je ale zatím Massachusetts. Teď se čeká, jestli Iowa uzná sňatky dvojic stejného pohlaví.

Odpůrci homosexuálních manželství navíc dávají najevo, že se nevzdávají. Žádají dodatek ke kalifornské ústavě, který by je opět zakázal. Guvernér Arnold Schwarzeneger ale prohlásil, že by takovou iniciativu nepodpořil. V Česku, jak známo, platí zákon o registrovaném partnerství.

Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme