Eurokomisař nepřesvědčil barmské generály k otevření hranic pro pomoc

Mise evropského komisaře pro rozvoj a humanitární pomoc Louise Michela v Barmě je zatím neúspěšná. Nepřesvědčil tamní generály, aby více otevřeli hranice pro mezinárodní humanitární organizace. Podle oficiálních údajů zabil cyklon Nargis 43 tisíce lidí. Podle odhadů OSN může být ale obětí až 100 tisíc.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zkáza po cyklonu v Barmě

Zkáza po cyklonu v Barmě | Zdroj: ČTK

Eurokomisař Louis Michel se vydal do Barmy po mimořádné schůzce ministrů členských zemí toto úterý. Dostal se až do Rangúnu, ale barmská junta mu nedala speciální vízum k cestě do oblastí postižených cyklonem Nargis - hlavně do ústí řeky Irawady. Komisař čeká, že by mohl povolení dostat ještě během dneška, ale jeho cesta by už také dnes měla skončit.

Louis Michel se snažil přesvědčit generály, aby otevřeli brány země dodávkám pomoci humanitárních organizací pro asi 2 miliony lidí postižených řáděním živlu. Mluvčí vojenské vlády ho informovali, že žádosti humanitárních pracovníků o speciální víza stále ještě pečlivě zkoumají. Barmu přitom brzy zasáhne další tropická níže a přinese s sebou i silné lijáky.

Pavel Novák, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme