Komunisté by rádi prohloubili spolupráci s ČSSD

Komunisté by rádi více spolupracovali se sociálními demokraty. V pořadu 20 minut Radiožurnálu to uvedla poslankyně Soňa Marková. Kandidátka na post předsedkyně ÚV KSČM v rozhovoru s Martinem Veselovským uvedla, že spolupráci s další levicovou stranou přikládá velkou váhu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Soňa Marková

Soňa Marková | Foto: Poslanecká sněmovna

Marková by uvítala, kdyby se spolupráce mezi KSČM a sociální demokracií prohloubila. "Jenom tak se dá čelit těm věcem, které se nám nelíbí, které se odehrávají v současné době třeba v Poslanecké sněmovně, co dělá vláda řekněme v nových oblastech naší politiky. Slibujeme si od toho, nebo já si od toho osobně slibuji, že to skutečně povede k větší spolupráci nejenom na nejvyšší úrovni, ale i v krajích, ve městech a v obcích. Protože ta spolupráce je nesmírně důležitá," uvedla Marková.

Poslankyně přitom považuje za užitečné vytvořit koalici ještě před podzimními krajskými volbami. "Většinou se koalice utvářejí až po volbách, a bude důležité, aby občané České republiky mohli volit v tom širším politickém spektru, aby se každá strana oddělila v tom svém programu a v tom, jaká nabízí řešení problémů dnešní společnosti, ale zároveň aby ta zodpovědnost těch, kteří budou úspěšní ve volbách, aby byla v tom, že si uvědomí, že ta potřeba tu politiku levicovou sjednotit je velmi vysoká, velmi velká, vzhledem k tomu, že kraje jsou ve většině případů pravicové," doplnila.

ČSSD však na vyšší úrovni s komunisty spolupracovat nechce. Marková vyslovila názor, že na vině jsou možná obavy z konkurence a z toho, že by komunisté mohli sociální demokracii přetahovat voliče.

"Někteří deklarují, a pan Paroubek zvlášť deklaruje hodně jako překážku spolupráce naši minulost. Neakceptuje to, že KSČM pokročila kupředu a že ten její program a její stanovy jsou jiné, než to bylo před rokem 89. Takže bych to nazvala spíše takovou výmluvou, než skutečnou praxí. Ale tím hlavním důvodem bude to, že jsme v podstatě konkurencí," dodala Marková.

Eva Odstrčilová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme