Barmská vojenská junta stále odmítá pustit do země další humanitární organizace

Jen částečné úspěchy přinesla cesta unijního komisaře pro rozvoj a humanitární pomoc Louise Michela do Barmy. Snažil se přesvědčit tamní generály, aby otevřeli hranice země pro humanitární organizace, které chtějí pomoci obětem ničivého cyklonu Nargis.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poničený dům po cyklonu v Barmě

Poničený dům po cyklonu v Barmě | Zdroj: ČTK

Vojenská junta už přiznala, že živel zabil přes 70 tisíc lidí. Pustit do země a hlavně do nejvíce postižené oblasti delty řeky Irawady zahraniční humanitární pracovníky ale odmítá. Drží je za hranicemi tím, že jim neudělují víza. Eurokomisaři Louisi Michelovi se podařilo dosáhnout mírného pokroku v postoji junty k humanitárním pracovníkům.

"Žádal jsem o víza pro naše lidi. Oni slíbili prodloužit víza těm, kteří už je mají. Slyšel jsem také, že vojáci chtějí udělovat víza lidem, kteří představí konkrétní projekt pomoci. Je tedy znát určitý pokrok," řekl eurokomisař Michel.

Upozornil ale, že pomoc musí přijít rychle. Že se hraje o čas. "Čas znamená život. Tedy jeho záchrana závisí na co nejrychlejší pomoci. Pokud tohle generálové nepochopí, je zodpovědnost na nich." uvedl Louis Michel. Dodal ale, že je stále čas něco podniknout, zachránit lidi a rekultivovat půdu pro příští sklizeň.

Evropská unie bude stále tlačit na barmskou vládu, aby uvolnila ruce humanitárním organizacím. Na pomoc barmským občanům už Evropská komise uvolnila 17 milionů eur. Rozvojovou pomoc, jak žádá barmská junta, ale Rangúnu neposkytne. Platí na ni embargo vyhlášené už před 12 lety.

Pavel Novák, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme