V čele KSČM zůstává předseda Filip

Vojtěch Filip bude dál předsedou Komunistické strany Čech a Moravy. Funkci obhájil na další čtyři roky podle očekávání už v prvním kole. Na stranickém sjezdu v Hradci Králové získal 176 hlasů delegátů z 275 přítomných, to je asi 65 %. V boji předsednické křeslo KSČM staronový šéf přesvědčivě porazil poslance Stanislava Grospiče a Soňu Markovou a také europoslance Miloslava Ransdorfa.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vojtěch Filip, předseda KSČM.

Vojtěch Filip, předseda KSČM. | Zdroj: ČTK

Po volbě Filip řekl, že svůj mandát od sjezdu považuje za silný: "Protože jde téměř o dvě třetiny delegátů. Jeden z prvních kroků teď musí být stanovení přístupu k eurovolbám. To budeme pravděpodobně dělat hned 6. června na zasedání výkonného výboru, a potom na zasedání ústředního výboru."

Pracovat by také chtěl na postupném omlazování strany: "To by měl být ten hlavní směr - zvýšit spolupráci na úrovni základních a okresních organizací s komisemi mládeže, abychom zapojili mladé lidi do komisí v obecních a městských zastupitelstvech. A později je připravit - v roce 2010 - na komunální volby, protože krajské volby v letošním roce už nestihneme."

Předseda KSČM Vojtěch Filip ještě zkritizoval všechny ostatní české parlamentní strany včetně sociální demokracie. I přesto je ale podle Filipa spojencem komunistů. ČSSD proto chtějí komunisté vyzvat ke spolupráci alespoň na základní úrovni.

Zástupci Národní strany demonstrovali nesouhlas s komunistickou ideologií

Proti komunistické ideologii před kongresovým centrem ALDIS protestovala skupinka členů Národní strany. Bezpečnostní agentura je ale k samotné budově nepustila. Předseda hradecké organizace Radim Panenka říká:

"Sešli jsme se, abychom vyjádřili protest proti zrůdné komunistické ideologii, která na celém světě způsobila smrt víc než 130 miliónů lidí, a která má v tomto státě nemalou moc na řízení. Chceme upozornit na toto nebezpečí."

Veronika Malá, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme