Rozhlas dnes slaví 85. narozeniny

Český rozhlas, coby nástupce rozhlasu československého, vysílá už 85 let. Kromě britské BBC je to vůbec nejdéle na světě. Historicky první stanice prošla od té doby dramatickým vývojem - od živého vysílání ve skromném stanu v Praze - Kbelech, k moderním digitalizovaným provozům a celkem dvaceti stanicím, které dnes nabízí svým posluchačům Český rozhlas.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Historické rozhlasové přístroje

Historické rozhlasové přístroje | Zdroj: ČTK

18. května v roce 1923 ve 20 hodin 15 minut bylo na území tehdejšího Československa zahájeno pravidelné rozhlasové vysílání. V prvním roce vysílání bylo pouhých 47 koncesionářů. To ale vůbec nevypovídá o tom, jaký byl skutečný zájem lidí o vysílání. Jak uvedl rozhlasový historik Jiří Hraše, získat koncesi na poslech rádia bylo náročné administrativně i finančně.

"Jaksi reprezentuje jen tu část posluchačů, která na to měla nervy i a peníze. Ve skutečnosti je třeba rozlišovat mezi koncesionáři a posluchači. Koncesionářů se nasbíralo poměrně málo v tom prvním období. Ale černých posluchačů bylo neobyčejně mnoho," vysvětlil Jiří Hraše.

Rozhlas navštívilo v Praze v rámci Dne otevřených dveří přes 1200 lidí

V sobotu 17. května 2008 se v osm hodin otevřely dveře Českého rozhlasu v Římské ulici v Praze a návštěvníci si mohli prohlédnout rozhlasová studia, podívat se jak se zařazují příspěvky do vysílání, nebo se mohli v rámci doprovodných programů setkat s řadou zajímavých osobností.

Velký zájem byl mimo jiné o prezentaci Českého rozhlasu 1 - Radiožurnál, Českého rozhlasu 2 - Praha, nová studia Českého rozhlasu Leonardo, činnost Nadačního fondu Českého rozhlasu či další podrobnosti ze zákulisí rozhlasového vysílání.

Jana Zemanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme