Litr benzinu za 36 korun - to jsou odhady analytiků na léto

Drahá ropa zvýší ceny zájezdů a dalších služeb. Kvůli rostoucím cenám benzinu a nafty se totiž zdražuje doprava. Podle ekonomického deníku E15 by se měly s půlročním zpožděním za cenami ropy zvednout i ceny plynu. Podobné to může být i s uhlím a dřevem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čerpání benzinu do auta

Čerpání benzinu do auta | Foto: www.nethirlap.hu

Poradenská společnost Goldman Sachs předpovídá, že cena ropy nejpozději do dvou let vzroste na 200 dolarů za barel. Litr benzinu nebo nafty se pak bude prodávat nejméně za 40 korun. Letos v létě mohou ceny vylétnout až ke 36 korunám za litr.

Ekonomický expert ČSSD Jan Mládek upozorňuje, že zdražování pohonných hmot se dotkne také lidí bez aut. "Vysoké ceny benzinu nebo nafty se promítnou do cen v podstatě všeho zboží. Takže i ten poslední důchodce, který nikdy auto neměl, pocítí výši ceny benzinu, nafty ve zvýšených cenách zboží."

Zdražení už oznámily České dráhy, plánují ho také autobusoví dopravci. Většina z nich ale kvůli silné konkurenci ještě vyčkává. Analytici varují, že doprava zdraží další služby. Například cestovní kanceláře předpokládají, že podraží právě zájezdy. Palivové příplatky od začátku roku totiž vzrostly už o 100 procent, přibližně na 1200 korun.

Marika Táborská, Alžběta Havlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme