Barma se po cyklonu konečně otvírá zahraniční pomoci

Barmánci ode dneška drží třídenní státní smutek. Uctívají tak památku 78 000 obětí, kteří začátkem května nepřežili ničivý cyklon Nargis. V zemi propukla humanitární krize, kterou ještě zhoršila tamní vojenská junta. Ta totiž původně odmítla umožnit zahraničním odborníkům vstup do země. Nejhorší situace je v deltě řeky Iravadi.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Barma - lidé čekající na příděl jídla

Barma - lidé čekající na příděl jídla | Foto: barmští disidenti

Barmská vojenská vláda nyní tvrdí, že zajistila pro postižené občany jídlo, přístřeší i zdravotní péči. Toto prohlášení premiéra se ale hodně liší od informací, které mají z iravadské delty zahraniční humanitární organizace a také zástupci OSN. Podle nich se zatím humanitární pomoc dostala jen k pětině z 2 a půl milionu Barmánců, žijících na územích, zasažených cyklonem.

Koordinátor humanitární pomoci v Barmě při organizaci Člověk v tísni Ondřej Zapletal Českému rozhlasu potvrdil, že se situace v zemi začíná měnit: "Vojenská vláda začíná brát vážně to, co se stalo na jihu země. Tuto oblast stále víc otevírá. V současné době hlavně místním Barmáncům, zástupcům místních organizací a dobrovolníkům, kteří se spontánně rozhodli pomáhat. Dobrá zpráva také je, že vláda už dala najevo, že hodlá do země pustit zahraniční odborníky, hlavně ze sousedních zemí skupiny ASEAN."

Lubica Bergmanová, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme