Česko uznalo nezávislost Kosova

Česká republika se zařadila mezi státy, které uznaly nezávislost jihosrbské provincie Kosovo. Rozhodla o tom vláda na výjezdním zasedání v Teplicích.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

zasedání vlády

zasedání vlády | Zdroj: ČTK

"Vláda souhlasí s navázáním diplomatických styků s Republikou Kosovo, čímž Česká republika uznává Republiku Kosovo," oznámil premiér Mirek Topolánek.

Česká diplomacie je přesvědčena o tom, že tímto krokem potvrdí svoji aktivní politiku na západním Balkáně a úsilí o jeho dlouhodobou stabilizaci a demokratický rozvoj v oblasti. Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg má na navázání styků s Kosovem dohlédnout a zároveň aktivně podporovat přátelské vztahy se Srbskem. Dohlédnout má i na dodržování lidských práv v Kosovu.

"Česká republika v praxi uzná Kosovo tím, že ministr zahraničních věcí odpoví na dopis prezidenta a předsedy vlády Kosova, měli bychom to udělat s největší pravděpodobností zítra, a tím formálně uznáme nezávislost Kosova," doplnila mluvčí ministerstva zahraničí Zuzana Opletalová.

Kosovo vyhlásilo nezávislost na Srbsku letos 17. února. V České republice tento krok vyvolal rozporuplné reakce a rozdělil politickou scénu v názoru, zda má tento nový stát, vyhlášený proti vůli Srbska, uznat. Proti jsou opoziční komunisté i sociální demokraté, výhrady měli také lidovci a někteří ministři za ODS a prezident Václav Klaus.

Bělehrad na rozhodnutí české vlády zatím nereagoval

Oficiální srbské reakce na české uznání nezávislosti Kosova prozatím nejsou. Komentář odmítlo jak srbské velvyslanectví v Praze, tak ministerstvo zahraničí v Bělehradě. Obyčejní Srbové reagují odmítavě, tato otázka je v Srbsku stále mimořádně citlivá.

Šéf srbské diplomacie Vuk Jeremič na summitu zemí jihovýchodní Evropy v Bulharsku odmítl odsouhlasit jakoukoli zmínku o nezávislosti Kosova v závěrečném prohlášení. Snažil se také zabránit v projevu kosovskému ministru zahraničí a žádal, aby za Kosovo promluvil zástupce UNMIK, mezinárodní policie v Kosovu. Srbský prezident Boris Tadič summit dokonce na protest opustil.

Srbská veřejnost uznání samostatného Kosova zatím až na výjimky úplně odmítá. "Jaká asi může být moje reakce? Jsem rozčarovaný, že právě tato země uznala nelegitimní stát. Cítím jen rozčarování," řekl Českému rozhlasu jeden z obyvatel Bělehradu. Všechny ostatní reakce byly podobné, doprovázené hněvem.

Česká republika ale v Srbsku získala velký kredit, že k tomuto kroku přistoupila jako jedna z posledních zemí Evropské unie.

Samostatnost Kosova zatím uznalo na 40 zemí, mezi prvními Spojené státy, Japonsko, Velká Británie, Austrálie nebo Německo. Z 27 členů Evropské unie tak dosud učinilo 20 zemí. Rozhodně proti diplomatickému uznání nového státu jsou kromě samotného Srbska také Rusko a Čína.

Jaromír Janev, Marika Táborská, Šárka Slezáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme