Zdravotnickou reformu odmítlo i představenstvo České lékařské komory

Vedení profesního sdružení lékařů vyzvalo ministra Tomáše Julínka, aby vzal zpět svůj návrh reformy zdravotnictví. Špičky lékařské komory si myslí, že návrh prospěje jenom zdravotním pojišťovnám, ale nikoli pacientům a lékařům, označily ho za nevyzkoušený experiment. Představenstvo ČLK teď chce o reformě jednat s premiérem Mirkem Topolánkem a dalšími zástupci vládních stran.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koronární jednotka

Koronární jednotka | Foto: Ivana Bernáthová | Zdroj: Český rozhlas

Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek kritiku reformy odmítá. Prohlašuje, že naopak pomůže pacientům, protože peníze ze zdravotního pojištění se využijí efektivněji.

Šéf ČLK Milan Kubek napadá přeměnu univerzitních nemocnic na akciové společností. Kritizuje ministra také za to, že dosud odmítá s odborníky jednat: "Součástí naší výzvy je upozornění na to, že ministr zdravotnictví je lhář, který neplní své slovo. Je zbabělý politik, který se bojí diskutovat. Když nemá na věcnou diskuzi, protože problematice vůbec nerozumí, uchyluje se k urážkám svých partnerů v diskusi."

Na to mluvčí resortu Tomáš Cikrt reaguje: "Samozřejmě, že ministr zdravotnictví předloží k veřejné diskuzi paragrafované znění zákonů. S tím počítáme od začátku. Teď se finišuje příprava a až to bude hotové a jakmile půjdou tyto návrhy do připomínkového řízení, tak budou veřejně známy."

Odbory jdou tvrdě proti reformě

Nejradikálněji se proti této části vládní reformy staví zdravotnické odbory. Na 24. června, tedy ve stejný den, kdy bude jednohodinová stávka Českomoravské konfederace odborových svazů, chtějí zdravotníci stávkovat už od rána.

Konfederace odborových svazů už zahájila celou sérii protestních akcí. A právě proti zdravotnické reformě už demonstrovala asi tisícovka odborářů v dešti před Strakovou akademií.

Změny v poplatcích u lékaře se možná blíží

O možných změnách poplatků ve zdravotnictví totiž jednají koaliční experti. KDU-ČSL a Straně zelených se nelíbí hlavně to, že poplatky platí i děti nebo důchodci. Vybrané peníze by pak podle nich neměly zůstat lékařům, ale měly by jít do zdravotního pojištění. Tomáš Julínek z ODS ale trvá na tom, že systém by se výrazně měnit neměl. Připouští jen osvobození poplatků pro děti do tří let.

Opozice navrhuje úplně zrušit všechny zdravotní poplatky. Obrátila se kvůli tomu na Ústavní soud. Ten by měl o této části vládní reformy rozhodnout už příští týden.

Jak známo, od začátku roku platíme 30 korun za návštěvu u lékaře a za každou položku na receptu. 60 korun nás pak stojí den v nemocnici a 90 korun zavolání pohotovosti. Za první čtyři měsíce letošního roku už dali pacienti za zdravotnické poplatky zhruba dvě miliardy korun.

Jan Herget, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme