Izrael vede se Sýrií nepřímá jednání o míru

Sýrie a Izrael vedou v Turecku nepřímé rozhovory o mírovém urovnání vztahů. Potvrdili to přední činitelé obou států, které spolu svedly několik válek a formálně jsou ve válečné stavu dosud. Hlavním předmětem sporů jsou syrské Golanské výšiny, které Izrael obsadil před 41 lety. Izraelský premiér Ehud Olmert přitom nepopírá zprávy, že Syřanům slíbil jejich vrácení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Golanské výšiny

Golanské výšiny | Foto: cs.wikipedia.org

"Vždy je lepší jednat než střílet," zdůvodnil Olmert kontakty se severním sousedem. Podobný názor zastává velká většina Izraelců. Co se ale týká vracení Golanských výšin, to má ve společnosti naopak menšinovou podporu.

Podle Olmerta završilo včerejší oznámení rozhovorů rok trvající přípravnou fázi. Okamžitě ale spustilo novou kritiku proti premiérovi. Pravicová opozice tvrdí, že Olmert vydá kus území, jen aby se zachránil před stíháním za korupci. Dokonce i ve vládní Straně práce, která jinak princip výměny území za mír prosazuje, zaznívají hlasy, že Olmert cynicky sází na sympatie lidí toužících po míru.

Katarína Brezovská, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme